Recap halve finale

Op donderdag 9 februari hangt er een voelbare spanning in de hal van Universiteit Utrecht. De klotsende oksels en bedrukte gezichtjes worden dit keer niet veroorzaakt door de tentamenweek, maar door de bloedstollende halve finale van de Changemaker Challenge. Tijdens deze halve finale kruisen twintig potentiële Changemakers hun degens voor de tien felbegeerde finaleplekken

De halvefinalisten

De twintig masterstudenten die in de halve finale staan, zijn geselecteerd uit de meer dan 50 inzendingen die eerder dit jaar zijn binnengekomen in de inbox van Dopper Foundation. De kandidaten zijn onder meer afkomstig uit Nederland, Sudan, Indonesië, India, Colombia en Bangladesh maar studeren allemaal aan een Nederlandse universiteit. Hun studie-achtergrond varieert van Industrial Design tot Earth Sciences, Bio Inspired Innovation, Biotechnology en nog veel meer studies waarvan we tot voor kort het bestaan niet vermoedden. Onze kandidaten mogen dan divers zijn, ze worden verenigd door één gemeenschappelijke deler: ze hebben het allemaal in zich om een changemaker te zijn.

Presentatie

Voordat de halvefinalisten het strijdtoneel betreden, presenteren ze zichzelf aan de bezoekers van het Sustainability Career Event waar we te gast zijn. Dit doen zij door middel van een zelfgemaakte poster. Die posters blijken niet overbodig, want de onderwerpen die de studenten willen onderzoeken zijn niet voor de poes. Zo wil Birgit gifstoffen uit ons drinkwater reinigen met een super champignon, gaat Erik antibioticamoleculen in water opsporen door gebruik te maken van elektronische velden en is Alejandro vastbesloten om inheemse communities in de Colombiaanse woestijn van drinkwater te voorzien door moderne techniek te combineren met traditionele kennis. Volg jij het nog?!

Pitchen

Na de lunch worden er nog snel wat zinnetjes uit het hoofd geleerd en zweetdruppels van de bovenlip geveegd en dan is het tijd voor de halve finale. In een pitch van 2 minuten moeten kandidaten de jury overtuigen waarom zij € 3000,- nodig hebben om hun masteronderzoek baanbrekend te maken. In de jury zitten Thomas van Thiel van By the Ocean We Unite, Francesca Miazzo van Wasted, Daniel Poolen van de Plastic Mining Cooperation en Lonneke Craemers van Dopper Foundation en die blijken heel wat kritische vragen in petto te hebben. Nadat alle twintig kandidaten opgelucht ademhalen omdat hun presentatie erop zit, is het aan de jury om een oordeel te vellen. Daarbij let Thomas vooral op enthousiasme, Fransesca op de impact van een idee, Daniel richt zich vooral op de uitvoerbaarheid en Lonneke vindt passie doorslaggevend. Na wat krabben en haren trekken, weet de jury tot een top tien te komen. Deze potentiële changemakers zullen op 22 maart letterlijk aan boord stappen van de finale op zeilschip De Pasaat.

Benieuwd naar de finalisten? Houd deze website en de Facebookpagina van Dopper in de gaten want we stellen ze allemaal aan je voor!