De finale

Op 22 maart, Wereld Waterdag, hebben de 11 finalisten van de Changemaker Challenge alle zeilen bijgezet om de hoofdprijs van € 3.000,- aan dek te trekken. Want de zinderende eindstrijd werd uitgevochten op zeilschip de Pasaat! Geweldloos uiteraard.

Wat vooraf ging…

‘Win € 3.000,- om jouw onderzoek over water & waste baanbrekend te maken, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van een eigen prototype of een Hollywood verfilming van jouw bevindingen (mét hoofdrol voor Scarlett Johansson)’. Met deze oproep zijn we eind vorig jaar langs Nederlandse Universiteiten gegaan, op zoek naar ambitieuze masterstudenten die hun studententijd niet wilden afsluiten met een lauw biertje maar met knallende kurken. En dat bleken er een heleboel te zijn! Meer dan vijftig aanmeldingen kwamen binnen in ‘t virtuele postvakje, waarvan er twintig werden geselecteerd voor de halve finale in februari. Het was een moeilijk taakje dus belastten we er een jury mee: zij moesten uit de twintig potentiële Changemakers, de tien beste kandidaten selecteren. En zo geschiedde het dat er op 21 maart tweeëntwintig voeten aan boord stapten van de finale. Het talent was nu eenmaal zo groot dat er een wildcard in het leven werd geroepen voor de elfde finalist.

Stilte voor de storm

‘Keep your friends close and your enemies closer’, zei een wijs man eens. Daarom, maar eigenlijk vooral omdat het inspirerend en leuk is, stond de vooravond van de finale in het teken van kennismaken. De wijs- en onzekerheden vlogen door de kajuit. Zo verzekerde jurylid Bahram de studenten ervan dat er ‘altijd iemand geïnteresseerd is in jouw verhaal’, pleitte Ricky voor de essentie van uitdagingen in het leven en gaf Eric de gouden tip voor een writer’s block: ga koffie drinken met iemand die slimmer is dan jij. Geheel tegen de stereotypes in vloeide het spraakwater rijkelijker dan de drank en eindigde de avond op een christelijk tijdstip. Simpelweg omdat D-Day zou beginnen op een onchristelijk tijdstip: zonsopkomst!

Hens aan dek

Na een adembenemende zonsopkomst, wadloop en uitgebreide lunch verraaddden de gespannen gezichten het volgende programma-onderdeel: de pitches! Één voor één namen de Changemakers een minuut lang het woord om de hut te overtuigen van hun baanbrekende onderzoek. Van drinkwatervoorzieningen in de Colombiaanse woestijn, gingen we naar regenwatercultivatie in Bangladesh, langs de riolen van Kampala om uit te komen bij ‘t zwerfvuil in de Amsterdamse grachten. Juryleden Bahram, Merijn Tinga en Merijn Everaarts onderwierpen de ambitieuze finalisten aan kritische vragen en toetsten de pitches in het bijzonder op impact, relevantie, haalbaarheid, presentatie en langetermijnvisie. Na de presentaties moesten de heren echt aan de slag. Op het dek van de Pasaat werd er heel wat touwgetrokken, maar uiteindelijk besloot de jury unaniem: alle 11 de finalisten zijn Changemakers. Omdat de mannen toch niet voor niets aan boord waren gehaald, toonden ze zich wel dienstbaar door een top 3 samen te stellen. Onder luid applaus namen Brigit, Eric en Gayathri ieder een cheque van € 3.000,- in ontvangst. Niet voor een verfilming van hun onderzoek met Scarlett Johanssen, maar voor hun research naar respectievelijk een superchampignon die afvalstoffen ruimt, een opsporingsmethode voor antibiotica én onderzoek naar microplastics aan de basis van de voedselketen. We hebben dus zeker geen bakzeil gehaald!

Meer weten over de 11 Changemakers? Bekijk hun ideeën hier!