Zwerfafval

Met wat fantasie kun je al dat plastic zwerfafval bestempelen als kunst, feit is dan wel dat het niet de meest milieuvriendelijk kunstvorm is. Dus als we van al dat plastic afval langs de weg af willen, hoe krijgen we dat dan voor elkaar? En wat is het verborgen kostenplaatje van zwerfafval eigenlijk?
Afleren van aangeleerd of aangemeten gedrag is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Het is belangrijk meer inzicht te krijgen in wat voor afval er op straat ligt, bijvoorbeeld waar het ligt en van welk merk. Hoe is het daar gekomen en welke doelgroep hoort daar bij? Hoe kun je deze doelgroep aanzetten tot beter gedrag, welke prikkels zijn er of zijn juist nodig en hoe effectief zijn huidige methodes?
Ook economisch kent zwerfafval nog veel geheimen. Welke kostenanalyse hoort bij het opruimen van zwerfafval en weet bijvoorbeeld de gemeente dit eigenlijk wel? Hoeveel euro’s of manuren worden hier specifiek op ingezet en hoe worden deze kosten vergoed, door bedrijven of zijn de uiteindelijke kosten voor de burger?