Bio-ethanol

Dopper wil graag uitzoeken hoe we een zo duurzaam mogelijk flesje kunnen maken. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden van bio-PE, dat wordt gemaakt van bio-ethanol, dat weer gemaakt wordt van suikerriet. De ethanol is een co-product van suiker. Het suikerriet wordt geperst, waarna er na de eerste persing suiker wordt gemaakt. Daarna wordt het restant nog een tot drie keer geperst, maar deze persingen zijn verontreinigd door de eerste persing. Hierdoor is de kwaliteit te laag voor suiker en wordt er ethanol van gemaakt.

In Brazilië wordt bio-ethanol gemaakt van lokaal geproduceerde suikerriet. Het Nederlandse bedrijf Braskem koopt daar een klein deel van om bio-PE te maken. Bio-PE heeft volgens Braskem een negatieve CO2 afdruk doordat de suikerrietplant tijdens de groei meer CO2 opneemt dan er uitgestoten wordt gedurende het productieproces. In het geval van bio-PE is dit -2.15kg CO2 voor elke kg product. Voor normale PE is dit +1.9kg.

Een ander Nederlands bedrijf, Corbion, maakt 100% bio-based PLA, wat gemaakt is van hernieuwbare en organische grondstoffen uit Thailand. De vraag is of bio-PE en PLA inderdaad bijdragen aan een zo duurzaam mogelijk product. En zo ja, zouden we dan een Dopper of ander mooi product kunnen maken hiervan?